- China voorziet Rusland van militair materieel tegen Oekraïne, ook al claimt het land neutraal te zijn, schrijft The Telegraph.
- Het Aziatische land voorziet de Russen van helikopters, drones en cruciale ruwe materialen.
- De krant plaatst serieuze vraagtekens bij hoe effectief de westerse sancties zijn.
- Lees ook: Oekraïne heeft niet genoeg drones om de Russische ‘wil om te vechten’ te eroderen, zegt Amerikaanse ex-kolonel
China voorziet Rusland van een variëteit aan militair materieel, zoals helikopters, drones, optische richtmiddelen en essentiële metalen voor de defensie-industrie, schrijft The Telegraph.
Het Aziatische land stelt zelf neutraal te zijn. China ontkende meermaals militair materieel naar Rusland te hebben gestuurd, sinds dat land afgelopen jaar buurland Oekraïne binnenviel.
Uit onderzoek van The Telegraph blijkt echter dat het land tienduizenden keren militaire benodigdheden naar Russische fabrieken heeft verzonden.
De krant meldt dat de Chinese toeleveringen de westerse pogingen ondermijnen om de Russische economie door middel van sancties een knauw te geven. De handel tussen Rusland en China zou dit jaar al boven de 200 miljard dollar uitkomen, meldt de Britse krant. Dit zou een nieuw record zijn.
Al vóór de oorlog Chinese drones naar Rusland
De Chinese hulp zou al zijn begonnen voordat Rusland Oekraïne binnenviel. Zo zou groothandel Shantou Honghu Plastics al twee maanden voor de aanvang van de oorlog 1.000 drones hebben gestuurd naar het Russische bedrijf Samsom, aldus The Telegraph. De krant maakte hierbij gebruik van cijfers van open source-bedrijf Molfar.
Met het uitbreken van de oorlog nam ook de Chinese steun toe. De Chinese bedrijven Hems999 en Tianjin Huarong Aviation verzonden daarop helikopters naar Rusland.
Ruim vijftig Russische bedrijven ontvingen ook al optische hulpmiddelen van Chinese partners, blijkt uit het onderzoek van de krant.
Vaak waren die afkomstig van een bedrijf genaamd Yiwu Wojie Optics Instrument, die de lenzen verkocht als benodigdheden voor het jagen. Toch kunnen deze lenzen ook eenvoudig gebruikt worden voor militaire wapens, schrijft de krant.
Ook verscheept China veel ruwe materialen naar China, die kunnen worden gebruikt bij de productie van wapens. Denk hierbij aan legeringen van titanium en magnesium, die mogelijk gebruikt worden bij de productie van vliegtuigen, aldus het onderzoek.
"Wat de export van militaire goederen betreft, neemt China een voorzichtige en verantwoordelijke houding aan," zei de Chinese minister van buitenlandse zaken Qin Gang nog in april, aldus het Amerikaanse publieke tv-netwerk PBS. "China zal geen wapens leveren aan relevante partijen in het conflict en de export van producten voor dubbel gebruik beheren en controleren in overeenstemming met wet- en regelgeving."
China biedt Poetin een pad naar voren
Door slim gebruik te maken van mazen in de wet, weet China Rusland van niet-dodelijke, maar militair nuttige middelen te voorzien. Rusland zou vooral producten sturen die ook gebruikt kunnen worden buiten een militaire context, zoals de drones en de optische richtmiddelen.
Het land wil is staat blijven om te negeren dat het Rusland helpt. Ook zou het ervan uitgaan dat het westen niet de confrontatie met een grote wereldmacht zoals China aan wil gaan.
Russische kopers bestelden ondertussen al honderdduizenden kogelwerende vesten en helmen bij het Chinese bedrijf Shanghai H Win, schrijft politiek blad Politico op basis van verschillende douanegegevens.
Toch is het volgens Koude Oorlog-historicus Sergey Radchenko onhandig voor Poetin om te veel op China's steun te leunen, schrijft hij in een stuk voor The New York Times. Uit de historie blijkt volgens Radchenko namelijk dat China vaak van bondgenoten verandert als dit het land beter uitkomt.
Toch lijkt het er niet op dat China Rusland spoedig de rug zal keren, want het land plukt op dit moment juist de vruchten van de innige handelsrelatie.